ВПЛИВ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ СУБСТРАТУ НА БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ РЕЧОВИНИ АНТИОКСИДАНТНОГО ТИПУ В ЗЕЛЕНІ БАЗИЛІКУ

О. Прісс, І. Бурдіна

Анотація


Анотація - у статті розглянуто вплив компонентного складу субстрату на накопичення базиліком біологічно активних речовин, що мають антиоксидантні властивості. Встановлено, що введення в субстрат агроперліту стимулює накопичення поліфенольних речовин, вітаміну С, каротиноїдів і ефірної олії.

Повний текст:

PDF

Посилання


Антиоксидантные свойства ряда экстрактов лекарственных растений / Н.В. Большакова [и др.] // Биофизика. – Т. 42, вып. 2. – С. 480–483

Бондаренко Г.Л. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / Г.Л. Бондаренко, К.І. Яковенко. - Х.: Основа. - 2001. - 118 с.

Гинс М.С. Антиоксидантные характеристики зеленных и пряно-ароматических культур / М.С. Гинс, В.А. Харченко, А.А.Байков, П.Ф.Кононков// Нучно – практический журнал «Овощи России». - 2014. - №2. - С.42 – 45.

Головко Т.К. Антиоксидантная активность и витаминная ценность зеленных культур защищенного грунта / Т.К. Головко, Г.Н. Табаленкова, А.В. Буткин, Е.Е. Григорай // Аграрный вестник Урала.-2010.-№9.-С. 60 – 63

Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні у 2014 році / За ред. Волкодав В.В. – К.: Вища школа, 2003. – с. 520.

Державний стандарт України – ДСТУ 7160 – 2010 Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур: сортові та посівні якості. Технічні умови. – 2010. – 16с.

Использование экстрактов растений в качестве антиоксидантов / Л.Ф. Митасева [и др.] // Мясная индустрия. – 2002. – № 12. – С. 28–29.

Мусієнко М.М. Спектрофотометричні методи в практиці фізіології, біохімії та екології рослин / М.М. Мусієнко, Т.В. Паршикова, П.С. Славний. – К.: Фітосоціоцентр. – 2001. – 200 с.

Найченко В.М. Практикум з технології зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства / В.М. Найченко. – К.:ФАДА ЛТД, 2001. – 211с.

Плодыэфирномасличных культур. Промышленноесырье. Методыопределениямассовойдолиэфирного масла. ГОСТ 17082.5-88.

Фрукти, овочі та продукти їх переробляння. Методи визначення вмісту поліфенолів: ДСТУ 4373:2005. – [Чинний від 2005-28-02]. – К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 6 с.

Bozin B. et al. Antimicrobial and antioxidant properties of rosemary and sage (Rosmarinus officinalis L. and Salvia officinalis L., Lamiaceae) essential oils //Journal of agricultural and food chemistry. – 2007. – Т. 55. – №. 19. – С. 7879-7885.

Bunrathep, S. Chemical Compositions and Antioxidative Activities of Essential Oils from Four Ocimum Species Endemicto Thailand, J. Health Res, (2007) 3: 201-206.

Dapkevicius A. et al. Antioxidant activity of extracts obtained by different isolation procedures from some aromatic herbs grown in Lithuania //Journal of the Science of Food and Agriculture. – 1998. – Т. 77. – №. 1. – С. 140-146.

Golcz A., 2008. Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.). Wyd. UP Poznań.

Heidari M. Effects of water stress and inoculation with plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on antioxidant status and photosynthetic pigments in basil (Ocimum basilicum L.) //Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences. – 2012. – Т. 11. – №. 1. – С. 57-61.

Jayasinghe C. et al. Phenolics composition and antioxidant activity of sweet basil (Ocimum basilicum L.) //Journal of Agricultural and Food Chemistry. – 2003. – Т. 51. – №. 15. – p. 4442-4449.

Kwee, E.M.Variations in phenolic composition and antioxidant properties among fifteen basil (Ocimum basilicum L.) cultivars. Food Chemistry, 2011. - №128. - p.1044–1050.

Makri O.A. (2007). Ocimum sp. (basil): Botany, cultivation, pharmaceutical properties, and biotechnology. Journal of Herbs, Spices and Medicinal Plants, 13, 123–150

Niederwieser J.G. 2001. Guide to hydroponic vegetable production. 2nd ed. Pretoria: Agricultural Research Council, Roodeplaat, Vegetable and Ornamental Plant Institute; p. 140

Nurzyńska-Wierdak R., 2010. Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.), w: Uprawaziół, B. Kołodziej (red.), PWRiL, Poznań

Phuong M.Effects of Nitrogen Fertilization on the Phenolic Composition and Antioxidant Properties of Basil (Ocimum basilicum L.).Agric. FoodChem., 2008, 56 (18), pp 8685–869

Politeo O. Chemical composition and antioxidant capacity of free volatile aglycones from basil (Ocimum basilicum L.) compared with its essential oil, Food Chemistry 2007, 101, 379-385, doi: 10.1016/j.foodchem.2006.01.045

ShanB. (2005). Antioxidant capacity of 26 spice extracts and characterization of their phenolic constituents. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53, 7749–7759.

Shoji K. et al. Effect of light quality on the polyphenol content and antioxidant activity of Sweet basil (Ocimum basilicum L.) // VI International Symposium on Light in Horticulture 907. – 2009. – С. 95-99.

Suhaj M. Spice antioxidants isolation and their antiradical activity: a review // Journal of food composition and analysis. – 2006. – Т. 19. – №. 6. – С. 531-537.

Surveswaran S. (2007). Systematic evaluation of natural phenolic antioxidants from 133 Indian medicinal plants. Food Chemistry, 102, 938–953.

Tomomi S. Effect of light quality onrosmarinic acid content and antioxidant activity of sweet basil, Ocimum basilicum L. Plant Biotechnology 26, 255–259 (2009)

Vardar-Ünlü G. et al. Antimicrobial and antioxidant activity of the essential oil and methanol extracts of Thymus pectinatus Fisch. Et Mey. Var. pectinatus (Lamiaceae) //Journal of Agricultural and Food Chemistry. – 2003. – Т. 51. – №. 1. – С. 63-67.

Zheng W. (2001). Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49, 5165–5170


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.